maanantai 22. elokuuta 2016

Siideri



Siideri on alkoholijuoma, joka valmistetaan käymismenetelmällä omenamehusta (joskus myös päärynämehusta valmistettua juomaa kutsutaan siideriksi). Siiderin alkoholipitoisuus on yleensä 4,5–8 tilavuusprosenttia. Suomessa siidereitä maustetaan paljon erilaisilla mauilla, esimerkiksi kaneli, chili, vanilja, ananas, mango, salmiakki ja karpalo. Siiderit voidaan jakaa kuiviin ja makeisiin siidereihin.
Siideri-sanalla on eri maissa hieman toisistaan poikkeavia merkityksiä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa cider tarkoittaa yleisesti alkoholitonta (suodattamatonta kirpeää) omenamehua. Suomessa sekä Ruotsissa siideriksi kutsutaan myös yleensä sokeroitua mehutiivisteestä valmistettua juomaa. Suomen lainsäädännössä sekä Ranskassa ja Englannissa siideri on juoma, joka valmistetaan omenoista puristetusta mehusta käymisteitse.
Perinteinen siideri valmistetaan antamalla tuoreen puristetun omenamehun käydä villihiivojen kanssa. Länsi-Englannissa tuotettua siideriä, vahvaa ja raikasta, paikalliset kutsuvat nimellä Scrumpy. Suomessa ei ole aitosiideriperinnettä. Suomessa valmistetut siiderit, kuten Upcider tai Golden Cap, ovat voimakkaasti sokeroituja tai makeutettuja.
Siideristä voidaan tislata myös viinaa. Tunnetuin on näistä on calvados, tietyt ehdot täyttävä omenabrandy.

1 kommentti: