tiistai 11. lokakuuta 2016

Erikoisruokavaliot




Gluteeniton ruokavalio & keliakia

Sisältää hyvin vähän gluteenia. Gluteeniton tuote voi sisältää pelkästään luontaisesti gluteenittomia viljoja, vehnätärkkelystä tai gluteenitonta kauraa, joiden gluteenipitoisuus jää alle 20 mg/kg.
Gluteeni vältetään karsimalla ruokavaliosta vehnän sukuiset viljat, vehnä, ohra ja ruis. Gluteenittomalla ruokavaliolla hoidetaan keliakiaa, sillä keliaakikolle viljojen gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehduksen ja suolinukan vaurioita.
Gluteenitonta dieettiä voivat käyttää muutkin kuin keliakiapotilaat.
Vehnätärkkelys voi kuitenkin aiheuttaa oireita herkimmille keliaakikoille, usein ihokeliakiaa sairastaville. Ohratärkkelys ei sovellu gluteenittomaan ruokavalioon. Pelkkä gluteeniyliherkkyys voi olla ohimenevää. Keliakia on vehnän, ohran ja rukiin sisältämän valkuaisaineen, gluteenin, aiheuttama sairaus. Sen ainoa hoito on gluteeniton ruokavalio. Keliakia on elinikäinen sairaus, mutta ehdotonta gluteenitonta ruokavaliota noudattamalla keliaakikko pysyy työ- ja toimintakykyisenä.










Laktoosi - intoleranssi

Laktoosi-intoleranssilla tarkoitetaan maitosokerin eli laktoosin imeytymishäiriötä. Se johtuu laktoosia pilkkovan entsyymin, laktaasientsyymin, niukkuudesta ohutsuolessa.
Laktoosi-intoleranttien tulee tämän vuoksi välttää laktoosia. Laktoosia eli maitosokeria on luonnostaan ainoastaan maidossa. Ruuat, joiden valmistuksessa on käytetty maitoa,
sisältävät näin ollen laktoosia.







Diabetes

Diabetes on sokeriaineenvaihdunnan sairaus. Diabeetikon ruokavalioksi suositellaan monipuolista ruokavaliota, samanlaista, joka on hyväksi kaikkien terveydelle. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää riittävään kuidun saantiin ja niukkaan kovan rasvan, sokerin ja suolan määrään. Diabeetikko voi koota ruokavalionsa yksilöllisesti ja joustavasti suositusten mukaan. Ateriainsuliinia käyttävän diabeetikon tulee arvioida ateriansa hiilihydraattimäärä ja annostella sen mukaisesti ateriainsuliini.


























Ei kommentteja:

Lähetä kommentti