keskiviikko 21. syyskuuta 2016

gastronominen sanasto








Melba


Nellie Melban mukaan nimetty.
Jäätelö hedelmien ja vadelmakastikkeen kanssa.



















Chateaubriand

Pihvi on saanut nimensä ranskalaisen kirjailijan ja diplomaatin François-René de Chateaubriandin mukaan.

Paksu naudanpihvi, joka jätetään sisältä raa'aksi.












Kuhaa Walewska

Kuha on nimetty Napoleon ensimmäisen rakastajattaren puolalaisen kreivittären Marie Walewskan mukaan.


















Stroganoff

Nimetty kreivi Alexander Stroganovin mukaan.
















Kukkakaalia du Barry

Nimetty Madame du Barryn mukaan, joka on 1700-luvulla elänyt aatelisnainen.



























Mazarinleivos

Italialainen ranskalaispolitiikko ja kardinaali Jules Mazarin mukaan nimetty.









Uppomunat Rossini

Gioachino Antonio Rossini oli italialainen säveltäjä.


Mornaykastike


Nimetty Mornayn herttuan mukaan.



Sacherkakku

Saanut nimensä keittiömestari Franz Sacherin mukaan.





FILEE WELLINGTON

Saanut nimensä Wellingtonin ensimmäisen herttuan Arthur Wellesleyn mukaan.







Agneau ~ karitsan liha

 Au four ~ uunissa paistettu


Bouilli ~ keitetty


Bonne femme ~ keitto perunoista
kasviksista ja pekonista


Cervelle ~ aivot

Crevettes ~ katkaravut


Dressing ~ salaatinkastike,
usein vinaigrettetyyppinen

Fondue ~ sulatettu

Fumé ~ savustettu

Haricots ~ pavut

Jus brun ~ lihan paistoliemi



Kondensoida ~ väkevöittää,
tiivistää haihduttamalla

Lièvre ~ jänis

Menu ~ ruokalista

Mûre ~ kypsä

Oeufs pochés ~ upotetut munat, hyydytetyt munat

Parfait ~ jäädetetty jälkiruoka, jäädyke

Queue de bœuf ~ häränhäntä

Rognon ~ munuainen

Sec ~ kuiva

 Turbot ~ piikkikampela
väkevöittää,
tiivistää haihduttamalla

















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti